Sähköllä on merkittävä rooli liikuteltaessa ihmisiä paikasta toiseen – niin lyhyempiä kuin pitempiäkin matkoja. Kun puhutaan sähköisestä liikenteestä ajatellaan usein vain sähköautoja.  On kuitenkin tärkeää tiedostaa miten monimuotoista sähköllä liikkuminen on. Junat ovat kulkeneet jo pitkään sähköllä ja valtaosa Suomen rautatieverkostosta onkin sähköistetty. Katukuvassa näkee yhä enemmän sähköpyöriä, sähkömopoja ja sähköskoottereita, uusimmista sähköllä toimivista tasapainolaudoista puhumattakaan.

Sähköisen liikenteen osuus niin julkisen kuin yksityisen liikenteen osalta on vielä melko vähäistä, mutta sen kasvu on nopeaa. Monien kaupunkien bussiliikenteessä on jo kokeiltu sähköbusseja.  Autoliikenteessä sähkö- ja hybridiautojen osuus kasvaa nopeasti kun uusia sähköautoja tulee markkinoille, sähköautojen latauspisteet lisääntyvät ja latausverkon kattavuus paranee.

Sähköinen liikenne on yhä yleisempää

Ylemmillä luokka-asteilla onkin hyvä pohtia syitä siihen, miksi sähköisen liikenteen osuus on jatkuvasti kasvanut ja miksi kasvun odotetaan jatkuvan ja kiihtyvän. Kun pohditaan sähköistä liikkumista niin autoilun ja joukkoliikenteen ohella on hyvä käsitellä nuorille yhä tutumpia sähköllä liikkumisen muotoja kuten sähkömopot ja –skootterit, sekä  erilaiset sähköiset leijulaudat ja vastaavat. Ulkona tapahtuvan liikkumisen ohella on hyvä oivaltaa, että myös hissit ja rullaportaat ovat liikkumista sähkön avulla.

Tulevaisuudessa yhä suurempi osa liikkumisesta tulee hyödyntämään sähköä. Sähköinen liikenne on päästötöntä, melutonta ja riippumatonta siitä, miten sähkö tuotetaan. Mitä enemmän sähköstä tuotetaan puhtaasti uusiutuvalla energialla, sitä ympäristöystävällisempää on sähkön käyttäminen liikkumiseen. Tämä luo edellytykset sähköisen liikenteen nopealle kasvulle.

Kysymyksiä käsiteltäväksi yhdessä

Kuinka monta sähköllä kulkevaa liikennevälinettä keksit? Minkä kyydissä olet itse ollut?
Laske kuinka monta sähköllä kulkevaa kulkuneuvoa näet koulumatkallasi?
Tiedätkö mikä on tasapainoskootteri, leijulauta tai Segway?
MIllaisia liikennesääntöjä ns. kevyisiin sähköajoneuvoihin, eli enintään 15 km/h kulkeviin ajoneuvoihin, sovelletaan?
Missä muualla kuin liikenteessä kuljemme sähkön avulla?
Mistä junan sähkö tulee?
Miten sähköauto tankataan?
Oletko nähnyt sähköauton latauspisteitä? Missä on kotiasi lähin sähköauton latauspiste?
Mitä tarkoitetaan hybridiautolla?
Mitkä asiat vaikuttavat siihen miten pitkälle sähköautolla voi ajaa?
Miksi polttomoottorilla (bensa, diesel) varustetussa autossa on akku?
Mitkä ovat sähköautojen ja muiden sähköisten kulkuneuvojen suurimmat haasteet?
Miksi sähköisen liikenteen osuus tulee jatkossa kasvamaan?