Sähkölaitteet voivat- kuten mitkä tahansa laitteet – mennä rikki. Osien kuluminen, laitteen kolhiintuminen tai valmistusvirheestä johtuva ennakoimaton vika ovat kaikki mahdollisia. Syynä voi olla myös laitteen huolimaton tai suorastaan virheellinen käyttö: kun laitetta käytetään olosuhteissa , joihin se ei ole tarkoitettu, laite vikaantuu helpommin. Myös suuri osa sähkölaitteesta aiheutuvista tulipaloista saa alkunsa, kun sähkölaitetta käytetään varomattomasti – jätetään esimerkiksi ruoka liedelle. Sähkölaitteeseen kerääntynyt pöly, lika tai kosteus aiheuttavat vikaantumista. Laitteen murtuneet tai rispaantuneet johdot lisäävät sähkötapaturman riskiä.

Suriseva tai käryävä sähkölaite - heti irti verkosta!

Sähkölaitteen epätavallinen toiminta (pesukoneen ohjelman toistuva keskeytyminen, valaisimesta kuuluva hurina, laitteesta kuuluvat epämääräiset äänet, laitteesta lähtevä paha haju tai käry, yms.) voivat ennakoida ongelmia. Valojen vilkkuminen tai himmeneminen varoittavat siitä, ettei sähkölaitteisto toimi enää niin kuin pitäisi. Viimeistään pienet sähköiskut yhdessä muiden ongelmien kanssa ovat merkkejä siitä, että sähkölaitteesi voi olla viallinen.

Mikäli epäilet, että sähkölaitteessa on vikaa, kytke se irti sähköverkosta. Jos on aihetta epäillä, että sähkölaitteessa tai kodin sähköasennuksissa on jotakin pielessä, kutsu aina sähköalan ammattilainen apuun. Omia asennusvirityksiä ei saa koskaan tehdä! Jos jokin sähkölaite ei toimi tai toimii huonosti, se tulisi huoltaa tai uusia heti. Seuraa sähkölaitteiden ja asennusten kuntoa säännöllisesti.

SER-kierrätyksessä materiaalit saadaan talteen

Käytöstä poistettuja sähkölaitteita ei saa viedä tavallisen sekajätteen sekaan, vaan ne tulee aina kierrättää virallisissa SER-pisteissä. SER-lyhenne tulee sanoista sähkö- ja elektroniikkalaiteromu. Kaikki laitteet, jotka käyttävät sähkövirtaa, akkua, paristoa tai aurinkoenergiaa, ovat SER-romua. Kuluttajat voivat viedä SER-jätteet maksutta joko kierrätyspisteisiin tai niitä vastaanottaviin kauppoihin. SER-jätteen kierrättäminen on tärkeää koska SER-romusta saadaan talteen materiaaleja joita voidaan hyödyntää uudelleen, mutta myös siksi että laitteiden sisältämät haitalliset aineet saadaan hävitettyä asianmukaisesti, niin etteivät ne jää kuormittamaan luontoa.

Sähkömies vieraili Radio Suomipop Popstudion juontajan Sami Kurosen kotona ja opasti siihen, mistä tunnistaa sähköturvallisuuden vaarantumisen. Rikkinäiset laitteet on vaihdettava uusiin ja asennuksissa tulee käyttää aina ammattilaisen palveluja. Sähkötyöt eivät ole jokamiehen oikeus. http://www.löydäsähkömies.fi

Kysymyksiä käsiteltäväksi luokan kanssa

Mitä tehdä kun sähkölaite menee rikki?
Mistä tunnistat rikkinäisen sähkölaitteen?
Saako sähkölaitteita korjata itse?
Missä viallisia sähkölaitteita voi korjauttaa?
Mitä vaaroja rikkinäinen sähkölaite voi aiheuttaa?
Mikä on sulake ja miksi niitä käytetään?
Mikä on vikavirtasuojakytkin?
Miksi sähkölaitteita tulee kierrättää?
Miten sähkölaitteita kierrätetään?
Tiedätkö mitä pitää tehdä käytetyille paristoille?
Mitä tulee huomioida kun kierrättää tietokoneita, tabletteja ja älypuhelimia?

Hukkuuko perhe roskavuoreen? Katso HSY:n videolta, miten lajittelu sujuu.

Linkkejä

Kodin sähkölaitteistojen kunnossapito, Tukesin opas

SER-kierrätys -info

Näin vältät sähköstä aiheutuvan tulipalon: Kodin sähköturvallisuusopas, (Tukes)

Mitä jätettä mihinkin? Ja mistä löytyy lähin kierrätyspiste? Kierrätys.info -kertoo