Valaistuksessa voidaan käyttää monia erilaisia lampputyyppejä, jotka sopivat erilaisten ominaisuuksiensa vuoksi erilaisiin käyttökohteisiin. Lamput perustuivat 2000-luvun alkupuolelle asti pitkälti Thomas Edisonin vuonna 1879 keksimään hehkulamppuun. Hehkulampun valta-asema alkoi horjua kun markkinoille tuli uusia vähemmän energiaa kuluttavia lamppuja. Muutosta vauhditettiin lainsäädännöllä, joka asteittain kielsi hehkulamppujen käytön.

Hehkulamppujen poistuttua markkinoilta ja muiden lampputyyppien jatkuvasti kehittyessä lamppujen vertailu on käynyt hankalammaksi. Vaihtoehtojen lisäännyttyä onkin tärkeää valita oikea lamppu käyttötarkoituksen ja -ympäristön mukaan. Valitsemalla olosuhteisiin sopivimman, pitkäikäisen ja laadukkaan lampun voi säästää huomattavasti valaistuksen aiheuttamissa energiakustannuksissa. Lamppua valittaessa on tunnettava energiansäästölamppujen, halogeenilamppujen ja LED-lamppujen tärkeimmät piirteet ja käyttökohteet.

Lampuilla on erilaisia ominaisuuksia

Energiansäästölamppu tarkoittaa samaa kuin pienloistelamppu. Energiansäästölampussa, kuten muissakin loistelampuissa, valon syntyminen perustuu lampun sisällä kaasussa tapahtuvaan sähköpurkaukseen. Energiansäästölampuksi sanotaan sellaista pienloistelamppua, jossa on sisäänrakennettu sytytinlaitteisto ja kierrekanta eli sen voi asentaa suoraan hehkulampun tilalle.

Energiansäästölamput kestävät noin 10 kertaa hehkulamppuja pidempään ja kuluttavat jopa 75–80 prosenttia vähemmän sähköä kuin hehkulamput.

Halogeenilamppujen tekniikka, ulkonäkö ja ominaisuudet ovat varsin samanlaiset kuin hehkulamppujen, mutta ne kuluttavat noin 30 prosenttia vähemmän sähköä. Niiden elinikä on kaksinkertainen perinteiseen hehkulamppuun verrattuna. Kierrekantaisilla halogeenilampuilla eli halogeenihehkulampuilla voidaan korvata hehkulamput sellaisissa käyttökohteissa, joihin energiansäästölamput tai ledit eivät välttämättä sovellu. Korkean energiakulutuksen takia halogeenilamppujen käyttöä tullaan jatkossa kuitenkin rajoittamaan. Niiden myyntikielto EU-alueella astuu voimaan vuonna 2018.

LED-lamput ovat erittäin pitkäikäisiä ja energiatehokkaita. Ne syttyvät välittömästi eivätkä sisällä elohopeaa. Useimpiin valaisinten kantatyyppeihin on saatavana LED-lamppuja.

Pienen energiankulutuksen ja erittäin pitkän käyttöikänsä ansiosta LED-lampuilla saavutetaan paras energiansäästö. Vaikka LED-lamppu on kalliimpi kuin loistelampputekniikkaan perustuva energiansäästölamppu tai halogeenilamppu, käytössä LED-lamppu maksaa itsensä takaisin toteutuneena energiansäästönä pitkän käyttöiän ansiosta.

Lamput kierrätetäänkin eri tavoin

Turvallisuuden takia on syytä huomata, että vikaantunutta energiansäästö- tai LED-lamppua ei kannata jättää valaisimeen. Kun perinteinen hehkulamppu vikaantuu, sen hehkulanka palaa poikki eikä virta enää kulje lampussa. Energiansäästölamput ja ledit tulee sen sijaan mieltää sähkölaitteiksi, eli vikaantuessaan virta saattaa kulkea laitteissa edelleen.

Vikaantunut energiansäästö- tai LED-lamppu tulee poistaa valaisimesta heti ja korvata mahdollisimman pian uudella lampulla, jottei avonaista lampunpidintä päästä vahingossa koskettelemaan.

Kysymyksiä yhdessä käsiteltäväksi

Mitä teen kun lamppu menee rikki?
Voinko itse vaihtaa lampun?
Mitä lampun valinnassa tulee ottaa huomioon?
Mitä lampuissa olevat merkinnät tarkoittavat?
Minkälaisia erilaisia lamppuja on olemassa?
Laske kotona miten monta erilaista lamppua siellä on ja luokittele ne lampputyyppien mukaan.
Mikä on energiansäästölamppu ja mikä on LED lamppu?
Miten LED-valaisin tuottaa valoa?
Mitkä ovat LED-lamppujen suurimmat hyödyt verrattuna perinteisiin lamppuihin?
Mitä tarkoitetaan värilämpötilalla?
Saako kaikki lamput heittää sekajätteeseen?
Mikä merkitys valaistuksella on koulussa, kotona ja työpaikoilla?
Mitä muutoksia uusi tekniikka tuo valaistukseen ja sen ohjaukseen?

 

Oikea lamppu oikeaan valaisimeen. Katso alta asiantuntijan vinkit, niin osaat valita laadukkaan ja energiatehokkaan lampun.